ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

WHEY ISOLATE

Είναι παράγωγο της πρωτείνης του γάλακτος. Θεωρείται ως η πρωτείνη με την μεγαλύτερη καθαρότητα, βιολογική αξία και την ταχύτερη απορρόφηση. Αυτό την καθιστά ιδανική για την λήψη αμέσως μετά την προπόνηση, αλλά ο χαμηλός χρόνος ημιζωής της(περίπου μισή ώρα) δεν την καθιστά κατάλληλη για υποκατάστατα γεύματος. Αρνητικό στοιχείο είναι η υψηλή τιμή της.

WHEY PROTEIN CONCENTRATE

Ο "φτωχός συγγενής" της Whey Isolate, έχει χαμηλότερη βιολογική αξία και απορροφητικότητα απο αυτήν, ωστόσο παραμένει ανώτερη από τις περισσότερες φυσικές πηγές πρωτείνης και διατήθεται σε πολύ καλή τιμή. Για ίδιες χρήσεις όπως η Isolate.


CASEIN

Είναι η δεύτερη πρωτείνη που υπάρχει στο γάλα. Έχει βιολογική αξία κοντά στο 80 και πολύ μεγάλο χρόνο ημιζωής(3-4 ώρες). Αυτό την καθιστά ιδανική για λήψη πριν τον ύπνο, όταν το σώμα μένει χωρίς τροφή για 8 ώρες.

MILK PROTEIN

Είναι η πρωτείνη που λαμβάνεται από το γάλα με απομάκρυνση της γαλακτόζης και του λίπους και ουσιαστικά είναι μίγμα whey και casein. Έχει βιολογική αξία περίπου 89 και αποτελεί ιδανικό συνδυασμό πρωτεινών ταχείας και βραδείας απορρόφησης για λήψη κατά την διάρκεια της μέρας.

EGG PROTEIN

Χορήζεται σε 2 είδη, την πρωτείνη ολόκληρου αυγού(whole egg protein) και την πρωτείνη ασπραδιού μόνο(egg white protein). Η πρωτείνη ολόκρηρου αυγού έχει την μεγαλύτερη δυνατή βιολογική αξία (100), ενώ η απορρόφηση τους είναι ενδιάμεση. Ωστώσο η λήψη πολλών κρόκων αυγού καθημερινά (άνω των 2-3) μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα για τα επίπεδα της χοληστερόλης και την υγεία του ήπατος, έτσι δεν συνίσταται.Επίσης ο κρόκος έχει 3 φορές περισσότερες θερμίδες από το ασπράδι. Ένα ολόκληρο αυγό έχει περί της 80 θερμίδες(64 στον κρόκο και 16 στο ασπράδι) και 7 γραμμάρια πρωτείνης(περίπου από 3,5 σε κρόκο και ασπράδι. Η πρωτείνη του ασπραδιού έχει αρκετά χαμηλότερη βιολογική αξία από ολόκληρο το αυγο(περίπου 78 ), ωστόσο αποτελεί μία απο τις πιο καθαρές φυσικές πηγές πρωτείνης και είναι πλούσια σε λεκιθίνη.

SOY PROTEIN

Λαμβάνεται απο την σόγια. Το ίδιο το φυτό έχει περιεκτηκότητα πρωτείνης μερίπου 30%/100γραμμάρια. Έχει βιολογική αξία περίπου 75. Περιέχει φυτοστερόλες οι οποίες μπορόυν να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και δείχνουν να είναι ευνοικές για γυναίκες με προβλήματα στο αναπαραγωγικό. Στους άντρες ωστόσο η υπερκατανάλωση πρωτείνης σόγιας μπορεί να έχει αντιανδρογόνες παρενέργειες, όπως γυναικομαστία και αζωοσπερμία. Αυτό δεν σημαίνει πως η σόγια είναι βλαβερή για τους άντρες, απλά τα συμπληρώματα πρωτείνης σόγιας δεν συνίσταται να χρησιμοποιούνται απο άντρες ως κύρια πηγή πρωτείνης.



Πηγή:http://www.bodybuilding.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

KICK BOXING

Τα αποτελέσματα από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 2012 KICK BOX