Παιδί και άσκηση. Τα οφέλη της άσκηση στην υγεία και στην σωστή πνευματική και σωματική ανάπτυξη του παιδιού.


Οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν τακτική σωματική δραστηριότητα, για να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος και να είναι υγιή. Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας μπορεί να θέσει τα παιδιά σε κίνδυνο για: (παιδική) παχυσαρκία, υψηλότερη πίεση του αίματος, υψηλότερα επίπεδα της ‘κακής’ χοληστερόλης (LDL χοληστερόλη) και χαμηλότερα επίπεδα ‘καλής’ χοληστερόλης. (HDL χοληστερόλη).

Εκτός από τη μείωση των παραγόντων κινδύνου για στεφανιαία νόσο και σακχαρώδη διαβήτη, η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους/στρες, στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και να βοηθήσει στη δημιουργία ισχυρών οστών και δυνατών μυών.


Σε γενικές γραμμές, συνιστάται άσκηση για τουλάχιστον 60 λεπτά κάθε μέρα. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ‘απλά, αφήστε τα παιδιά σας να πάνε έξω και να παίξουν για μια ώρα’. Για να συμβαδίσουν με τις συστάσεις σωματικής δραστηριότητας, τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν την κατάλληλη για την ηλικία τους άσκηση: μέτριας έντασης (και έντονη) αερόβια άσκηση, άσκηση για μυϊκή ενίσχυση και φυσική δραστηριότητα για ενίσχυση των οστών.

Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι τα 60 αυτά λεπτά άσκησης, δεν χρειάζεται να περιλαμβάνουν όλους τους τύπους άσκησης, κάθε φορά. Έτσι, το παιδί θα μπορούσε να περπατήσει ή να χρησιμοποιήσει το ποδήλατό του για 20 λεπτά (π.χ. από και προς το σχολείο), να παίξει ενεργά στο διάλλειμα (20 λεπτά) και στη συνέχεια να κάνει 
κάποιο μάθημα γυμναστικής (π.χ.  μπάσκετ, ταεκβοντο, κολύμβηση) μετά το σχολείο (20 λεπτά).

Αν και είναι πιθανό τα παιδιά να είναι ήδη πολύ δραστήρια από μόνα τους, η εγγραφή τους σε κάποιο ατομικό ή ομαδικό άθλημα είναι ένας πολύ καλός τρόπος να εκπληρώσουν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε σωματική δραστηριότητα. Οι γονείς μπορούν και οι ίδιοι να είναι σωματικά δραστήριοι, δίνοντας το καλό παράδειγμα: να διοργανώσουν δραστήριες εξορμήσεις για όλη την οικογένεια και να θέσουν (αυστηρά) όρια του ημερήσιου χρόνου που αφιερώνουν τα παιδιά στην τηλεόραση.

Αερόβια σωματική άσκηση

Το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής σωματικής άσκησης πρέπει να είναι αερόβια, που μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως: ποδηλασία, ζωηρό περπάτημα, χορό, σχοινάκι, πατίνια, τρέξιμο, χοροπήδημα, κολύμπι. Η συμμετοχή σε έντονα παιχνίδια, όπως το ποδόσφαιρο, το ταεκβοντο, και το τένις, θεωρείται επίσης αερόβια σωματική δραστηριότητα. Το παιδί θα πρέπει να κάνει τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα, πιο έντονη σωματική άσκηση (όπως το τρέξιμο ή ποδηλασία με ταχύτητα), που δυσχεραίνει την αναπνοή και αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό.

Σωματική άσκηση για μυϊκή ενίσχυση

Εκτός από τις αερόβιες δραστηριότητες, τα παιδιά πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα, άσκηση (κατάλληλη για την ηλικία τους) προς ενίσχυση του μυϊκού τους συστήματος. Ανάλογα με την ηλικία και τις ικανότητες του παιδιού, η άσκηση αυτή μπορεί να περιλαμβάνει: κλασική γυμναστική, τροποποιημένα push-ups (με τα γόνατα του παιδιού στο έδαφος), αναρρίχηση, σχοινί αναρρίχησης, καθίσματα και κοιλιακούς, αιώρηση ανάλογα με τον εξοπλισμό της παιδικής χαράς. Η αναπαράσταση πολεμικών σκηνών και για μεγαλύτερα παιδιά, τα push-ups, το μονόζυγο και η άρση (ελαφρών) βαρών, μπορούν επίσης να ενισχύσουν τους παιδικούς μύες.

Ενίσχυση των οστών σωματική άσκηση

Οι γονείς συχνά πιστεύουν ότι η παροχή γάλακτος (για το ασβέστιο) εξασφαλίζει γερά οστά στα παιδιά. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να κάνουν συγκεκριμένες ασκήσεις, 3 ημέρες την εβδομάδα, προς ενίσχυση των οστών τους. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν: χοροπήδημα ή κουτσό, σχοινάκι, τρέξιμο, μπάσκετ, κλασική γυμναστική, πολεμική τέχνη - αυτοάμυνα, τένις, βόλεϊ κ.λπ. 

Πολεμικές τέχνες 
Τα οφέλη των πολεμικών τεχνών εκτείνονται σε ένα φάσμα φυσικών, διανοητικών, και κοινωνικών ιδιοτήτων, οι οποίες μαθαίνονται και βελτιώνονται μέσω της εκπαίδευσης των πολεμικών τεχνών. Τα οφέλη των φυσικών ικανοτήτων για τα παιδιά είναι λίγο πολύ γνωστά. Οι πολεμικές τέχνες ασκούν όλες τις ομάδες μυών, ενώ η συνεχής προπόνηση βελτιώνει την φυσική τους κατάσταση, την αυτοσυγκέντρωσή τους και τα κάνει να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πειθαρχία. Οι πολεμικές τέχνες είναι γενικά παρεξηγημένες από τους γονείς. Οι περισσότεροι φοβούνται για ενδεχόμενους τραυματισμούς, αλλά και για επιθετικότητα από πλευράς των παιδιών. Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει. Με την επιλογή του σωστού δασκάλου το παιδί θα μάθει με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια πολεμικές τέχνες και το κυριότερο, θα κατανοήσει πως σε καμία περίπτωση δεν θα χρησιμοποιήσει την τέχνη για να κάνει κακό σε άλλον, παρά μόνο για να προστατέψει τον εαυτό του από επίθεση. Οποιαδήποτε σχολή διδάσκει το αντίθετο θα πρέπει να αποφεύγεται.Οι επιλογές που έχετε για το παιδί σας όσον αφορά τις πολεμικές τέχνες είναι δεκάδες. Tae kwon Do, karate, Aikido, Kung Fu, Brazilian Jiu Jitsu, Kick Boxing και ο κατάλογος δεν έχει τέλος…

Μερικές συμβουλές  και απαντήσεις:

Πόσο πρέπει να γυμνάζεται το παιδί μου;


Οι ειδικοί συστήνουν 60 λεπτά ήπιας σωματικής άσκησης τις περισσότερες ή κατά προτίμηση όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Επιτρέπεται το παιδί μου να παρακολουθεί τηλεόραση ή να ενασχολείται με τον υπολογιστή;


Καλό θα ήταν η παρακολούθηση τηλεόρασης και η ενασχόληση με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή άλλα ηλεκτρονικά παιχνίδια να μην ξεπερνά τις 1- 2 ώρες την ημέρα.

Τι μπορώ να κάνω για να αυξηθεί η φυσική δραστηριότητα του παιδιού μου;


1. Παίξτε μαζί ομαδικά παιχνίδια, όπως ποδόσφαιρο ή καλαθόσφαιρα, βγάλτε βόλτα το σκύλο στη γειτονιά ή πηγαίνετε μια βόλτα στο πάρκο. Πέρα από την άσκηση, θα περάσετε και λίγο ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας.
2. Αν το παιδί σας δεν απολαμβάνει τα αθλήματα, υπάρχουν κι άλλες επιλογές, όπως ο χορός ή οι πολεμικές τέχνες.
3. Καλό θα ήταν να απομακρύνατε την τηλεόραση από τα υπνοδωμάτια. Επιπλέον, βάλτε όρια στις ώρες που επιτρέπεται τα παιδιά σας να ενασχολούνται με τον υπολογιστή ή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
4. Ζητήστε τη βοήθεια των παιδιών σας καθώς μαγειρεύετε, πλύνετε μαζί το αυτοκίνητο ή φυτέψτε λουλούδια στον κήπο.
5. Όπου μπορείτε χρησιμοποιείτε τις σκάλες και αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο για κοντινές αποστάσεις.


Πηγές: iatronet.gr, in2life.gr, offsite.com.cy

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα αποτελέσματα από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 2012 KICK BOX

KICK BOXING