ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ TAEKWON - DO.


Το  taekwon-do  είναι ένα νεοσύστατο άθλημα - αγώνισμα.
Το περιεχόμενο της πρωτογενούς ύλης του taekwon-do, άρχισαν οι Κορεάτες  να  το  διαμορφώνουν - προσδιορίζουν - καθιερώνουν από το 1945.
Αυτό,   λοιπόν, το  νέο   αθλητικό  δημιούργημα  των  Κορεατών, πήρε   την   ονομασία taekwon-do, το   1951.
Στο χρονικό διάστημα 1945 - 1951 επινοούνται-σχεδιάζονται οι πρώτοι αγωνιστικοί κανονισμοί του taekwon-do, οι οποίοι και ολοκληρώθηκαν το   1955.
Έκτοτε, δηλαδή από το 1951 μέχρι τις μέρες μας, οι αγωνιστικοί κανονισμοί του taekwon-do διαρκώς βελτιώνονται και προσαρμόζονται στις επιταγές του  σύγχρονου αθλητικού πολιτισμού, κατά πρώτο λόγο, και της Διεθνούς Ολυμπιακής   Επιτροπής, κατά δεύτερο λόγο.

Πρωτεργάτης, στην διαμόρφωση-προσδιορισμό της ταυτότητας του  αθλήματος του taekwon-do, ήταν ένας φιλόδοξος ανθυπολοχαγός του κορεατικού στρατού, ο  οποίος έφτασε στα χρόνια που ακολούθησαν, μέχρι το   αξίωμα του στρατηγού και ονομαζόταν Choi Hong Hi .
Αποτελεί επομένως ιστορικό δεδομένο, πως το σύγχρονο αυτό Κορεατικό άθλημα, δηλαδή το taekwon-do, πήρε, για πρώτη φορά, την   σημερινή του ονομασία, δηλαδή την ονομασία taekwon-do, το 1951.
Επομένως, από της εμφανίσεως του Κορεατικού έθνους μέχρι το 1951   δεν μπορούμε να μιλάμε για taekwon-do, απλούστατα διότι δεν  υπήρχε  taekwon - do.
Αυτοί οι οποίοι θέλουν να είναι ιστορικά αξιόπιστοι πρέπει, για την χρονική   περίοδο, από της εμφανίσεως του Κορεατικού  έθνους μέχρι και το 1951 μ.Χ., να   μιλάνε για μια πολεμική τέχνη, η οποία υιοθετήθηκε από τους κατοίκους της  Κορεατικής χερσονήσου, πολλούς αιώνες μετά την ιστορική καταγραφή, της  εμφάνισης του Κορεατικού Έθνους, στον παγκόσμιο χάρτη.
Είναι οξύμωρο λοιπόν να μιλάνε κάποιοι για taekwon-do πριν το 1951, όπως    οξύμωρο είναι να αναφέρεται ο οποιοσδήποτε, στην οποιαδήποτε Κορεατική   πολεμική τέχνη, πριν το 150 π.Χ.., δηλαδή πριν ακόμα να υπάρξει το κορεατικό   έθνος.  
Φυσιολογικό και λογικό είναι,  πριν από τον 7ο αιώνα μ.Χ. να μην υπήρχε τίποτε σχετικό, δεδομένου πως  για  να διαμορφώσει σχετική πολιτιστική   υποδομή όπως είναι τα  αθλητικά  δρώμενα, ένα νεοσύστατο έθνος, απαιτούνται αρκετά χρόνια, ιστορικής ύπαρξής του και αφού έχουν χτίσει άλλες βασικότερες πολιτιστικές υποδομές γλώσσα, καθημερινότητα, οικισμοί κ.α.
Επομένως όλα όσα σχετικά ισχυρίζονται οι Κορεάτες, για το χρονικό   διάστημα προ του 7ου αιώνα  μ.Χ. ( σε ότι δηλαδή αφορά την δήθεν πρώτη παραδοσιακή   μαχητική τους τέχνη, η οποία είναι όσα ο Βουδιστής μοναχός Μποντιτάρμα [ Bodbi Dharma ] τον  6ο  μ.Χ. αιώνα μετέφερε στα μοναστήρια των Σαολίν, στην νότια Κίνα, δηλαδή γνώσεις μαχητικής άοπλης τέχνης, την οποία οι Ινδοί γνώρισαν [ όπως ομολογούν σε  γραπτά τους κείμενα, τις Βέδες,  τα οποία  χρονολογούνται από το 200 π.Χ. περίπου ], από τους περίφημους ξένους, οι οποίοι  κινήθηκαν στα μέρη τους, πριν 150 περίπου χρόνια, δηλαδή τους Μακεδόνες του Μεγάλου   στρατηλάτη, του Αλέξανδρου, που ήταν το Παγκράτιο, το οποίο κατά τον Πλούταρχο ήταν  πολεμική  τέχνη  και  κατά  τον Πλάτωνα ήταν " Ο εξ ατελούς πυγμής και πάλης αγών συγκείμενος ". ), είναι εικασίες οι οποίες κινούνται στην σφαίρα, όχι του μύθου,   αλλά στην σφαίρα των συμφερόντων τους, όπως ακριβώς αυτό τους βολεύει - εξυπηρετεί τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Η ιστορική εμφάνιση των πρώτων στοιχείων του μετέπειτα Κορεατικού   Έθνους γίνεται, περίπου 200 χρόνια μετά  από την παρουσία του Μεγάλου   Αλεξάνδρου και των Ελλήνων, οι οποίοι συγκροτούσαν την περίφημη Μακεδονική φάλαγγα,   στα όρια  του  Ινδικού  κράτους της εποχής εκείνης.
Η παραπάνω επισήμανση είναι πολύ μεγάλης σπουδαιότητας σε  ότι  αφορά:
α) Το γενικότερο ερώτημα, ποιος είναι ( παγκοσμίως ) ο γεννήτορας λαός  των μαχητικών τεχνών;
β)Την απάντηση, γιατί υπάρχουν εκατοντάδες πολεμικές τέχνες, σε   εκείνη την συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή ( Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα ), ενώ  στην ουσία όλες αναφέρονται στην ανθρώπινη συμπλοκή, με χρήση όλων των   μελών του ανθρωπίνου σώματος.
Κυριολεκτώντας, η κορεατική λέξη taekwon-do σημαίνει, τέχνη -φιλοσοφία   των ποδιών και των χεριών. 
Τae = τεχνικές με τα πόδια.          Κwonτεχνικές με τα χέρια.         Do =  φιλοσοφία,  τέχνη.
Οι Κορεάτες  υιοθετώντας, ως επί το πλείστον, την χρήση των κάτω  άκρων, εξασφάλισαν  μεγαλύτερη  εμβέλεια, στην άοπλη μάχη   σώμα  με  σώμα, κατά  τους πολέμους-συγκρούσεις τους με τα γειτονικά τους   έθνη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα αποτελέσματα από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 2012 KICK BOX

KICK BOXING