Διατροφή Αποκατάσταση.



Η επικρατούσα τακτική για το είδος της διατροφής κατά την αποκατάσταση, δίνει έμφαση στην αναπλήρωση των υδατανθράκων και πολύ μικρότερη σημασία στην αναπλήρωση των πρωτεϊνών.
   Ωστόσο, νεότερα δεδομένα φανερώνουν ότι η αμέλεια της ταχείας αναπλήρωσης των πρωτεϊνών επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα, είναι πιθανό ότι για την καλύτερη αποκατάσταση και ανάπτυξη, η αναπλήρωση των πρωτεϊνών πρέπει να γίνεται πριν από την άσκηση!
  Την παραπάνω άποψη ενισχύουν τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη σε γυμνασμένους άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι έλαβαν μέρος
σε δύο μετρήσεις ως εξής:
   Στην πρώτη μέτρηση εκτέλεσαν ένα έντονο 45λεπτο πρόγραμμα δύναμης με αντιστάσεις για τα κάτω άκρα, και αμέσως μετά κατανάλωσαν ένα ρόφημα αμινοξέων, το οποίο περιείχε 6 γρ. βασικών αμινοξέων (συμπεριλαμβανομένης σημασμένης φαινυλαλανίνης) και 35 γρ. υδατανθράκων. Η προσθήκη των υδατανθράκων αποσκοπούσε στη δημιουργία αντίδρασης της ινσουλίνης, φαινόμενο το οποίο διευκολύνει στη μεταφορά των αμινοξέων μέσα στα μυϊκά κύτταρα. Κατόπιν και για δύο ώρες μετά την προπόνηση λαμβάνονταν δείγματα αίματος και μυϊκές βιοψίες και μετρούνταν η πρωτεϊνοσύνθεση στο μυϊκό ιστό.
    Κατά τη δεύτερη μέτρηση οι εξεταζόμενοι ακολούθησαν ακριβώς το ίδιο πρωτόκολλο άσκησης με τη μόνη διαφορά ότι η κατανάλωση του ροφήματος πρωτεϊνών/υδατανθράκων πραγματοποιήθηκε αμέσως πριν από την άσκηση. Προς μεγάλη έκπληξη, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα που κατανάλωσε το ρόφημα πρωτεϊνών/υδατανθράκων αμέσως πριν από την άσκηση είχε περίπου διπλάσια απορρόφηση φαινυλαλανίνης από τους μυς των κάτω άκρων και ενσωμάτωσης του αμινοξέος σε μυϊκή πρωτείνη, συγκριτικά με την ομάδα στην οποία χορηγήθηκε το συγκεκριμένο ρόφημα αμέσως μετά την άσκηση.
   Επίσης, ενώ στην ομάδα που κατανάλωσε το ρόφημα αμέσως μετά την άσκηση, η πρωτεϊνοσύνθεση στο μυ αρχικά αυξήθηκε σημαντικά και κατόπιν μειώθηκε 1 ώρα μετά την άσκηση, δεν συνέβη το ίδιο στην ομάδα που κατανάλωσε το ρόφημα αμέσως πριν την άσκηση, όπου η πρωτεϊνοσύνθεση διατηρήθηκε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
   Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μικρής ποσότητας αμινοξέων (συνδυαζόμενων με υδατάνθρακες) αμέσως πριν από την άσκηση είναι σε θέση να διεγείρει σημαντκά την πρωτεϊνοσύνθεση του μυός. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

KICK BOXING

Τα αποτελέσματα από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 2012 KICK BOX