Τραυματισμοί στα γόνατα.


Τραυματισμοί στα γόνατα

Οι τραυματισμοί  στα γόνατα είναι πολύ συχνοί και ειδικά σε ομάδες αθλητών που ασχολούνται ιδιαίτερα με αθλήμα­τα επαφής (π.χ. ποδόσφαιρο, μπάσκετ),αλλά και σπορ που χαρακτηρίζονται από απότομες και συχνές αλλαγές κατεύθυνσης (π.χ. σκι, σκουός, τένις, μπάντμιντον κλπ.).
H περίπλοκη κατασκευή του γονάτου και το γεγονός ότι στηρίζει ένα μεγάλο μέρος από το βάρος του σώματος, ενώ παράλληλα δέχεται πολλές καταπονήσεις και πιέσεις σε διάφορες κινήσεις, είναι οι πιο σημαντικοί λόγοι που αυτή η περιοχή είναι τόσο ευάλω­τη στους τραυματισμούς. Ο τραυματισμός μπορεί να αφορά συνδέσμους, τένοντες, τους μύς, τον μηνίσκο, τον χόνδρο ή και ένα μέρος του οστού που είναι γύρω από τήν άρθρωση.


Ο Μηνίσκος
Αν γυμνάζεστε θα πρέπει να δώσετε έμφαση σε εξι βασικά σημεία για να εχέτε όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα στα γόνατα σας. Αρχικά πριν να ξεκινάτε μια δραστηριότητα θα πρέπει να κανέτε πάντα ένα καλό ζέσταμα και στη συνέχεια με αρκέτες διατάσεις. Επίσης παντα ή αρχή της άσκησης πρέπει να είναι ήπια τόσο στίς κινήσεις του γονάτου όσο και της έντασης της άσκησης. Όποιο και να είναι το είδος της άσκησης ή χρήση της σωστής τεχνικής είναι πολύ απαραίτητη για την αποφυγή πιθανών τραυματισμών, ειδικά για τα αρχάρια ατομά. Μια πολύ σημαντική παράμετρος για την πρόληψη των τραυματισμών στα γόνατα και οχι μόνο, είναι η κατάλληλη χρήση των αθλητικών ενδυμάτων. Πρέπει να είναι κατάλληλα για τη δραστηριότητα που κάνετε και την επιφάνεια που βρίσκεστε (π.χ. χόρτο, συνθετικό δάπεδο, παρκέ κλπ.) και να τα αλλάζετε όταν φθείρονται. Κανονικά, αν π.χ. κάνετε συχνά τζόγκινγκ, πρέπει να αντικαθιστάτε τα παπούτσια σας μετά από 600-800 χλμ. ή περίπου κάθε 1-2 χρόνια, ανάλογα με την καταπόνηση που έχουν δεχτεί.

Το Γόνατο
  • Μη μετακινείται βαριά αντικείμενα
  • Μην κάνετε πολύ βαθιά καθίσματα,ιδιαίτερα άν έχετε περιττά κιλά.
  • Οι δυνατοί μύες προστατεύουν καλύτερα τις αρθρώσεις.Κάνετε ασκήσεις ενδυνάμωσης για να είναι τα πόδια σας σε καλή κατάσταση.
  • Προτιμάτε δραστηριότητες με μεταφορά του βάρους του σώματος σας,όπως για παράδειγμα τζοκινγκ.
  • Αποφεύγεται το τρέξιμο σε μεγάλη κατηφόρα.
  • Αν νιώθετε ενοχλήσεις ή πόνο σε συγκεκριμένες ασκήσεις και αυτό επιμένει για κάποιο διάστημα, σταματήστε τις και συμβουλευτείτε έναν ειδικό.
  • Κρατάτε τα οστά σας δυνατά και υγιή. Φροντίστε να προσλαμβάνετε μέσω της διατροφής σας αρκετό ασβέστιο, αλλά και βιταμίνη D, που βοηθά στην απορρόφησή του.
  • Αποφεύγετε την υπερβολική κατα­νάλωση αλκοόλ, γιατί -εκτός των άλλων- ευθύνεται και για τη μείωση της οστικής πυκνότητας.
Σε ποιον γιατρό να παω;
  • Aν έχει προηγηθεί  τραυματισμός ή ο πόνος εντοπίζεται στο ένα μόνο γόνατο, ο καταλληλότερος για να σας βοηθήσει είναι ο ορθοπεδικός.
  • Aν οι πόνοι είναι χρόνιοι και συνήθως εντοπίζονται και στα δύο γόνατα, αυτός που θα μπορέσει να σας βοηθήσει είναι ο ρευματολόγος.
Προετοιμαστείτε πριν πάτε στο γιατρό!
  • Συγκεντρώστε και πάρτε μαζί σας όλες τις παλιές ακτινογραφίες ή άλλες εξετάσεις (π.χ. μαγνητική τομογραφία) που έχετε κάνει στο παρελθόν στα γόνατά σας. Eπειδή μερικές φορές ο πόνος στο γόνατο μπορεί να σχετίζεται με κάποιο πρόβλημα στη μέση, μπορείτε να πάρετε μαζί σας και τις αντίστοιχες εξετάσεις που έχετε πιθανώς κάνει στο παρελθόν για κάποιο τέτοιο πρόβλημα.
  • Σκεφτείτε αν είχατε κάποιο τραυματισμό στο παρελθόν και επίσης προσπαθήστε να θυμηθείτε τα πάντα σχετικά με τον πόνο (πότε ξεκίνησε, πόσο συχνός είναι, αν σχετίζεται με κάποια ασθένεια κλπ.).
  • Pωτήστε τους κοντινούς σας συγγενείς (γονείς, αδέλφια) αν υποφέρουν ή υπέφεραν ποτέ στο παρελθόν από τέτοιους πόνους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα αποτελέσματα από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 2012 KICK BOX

KICK BOXING