Δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος.

Δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος!

Η δίαιτα αυτή χωρίζεται σε 4 διαφορετικές κατηγόριες ανάλογα με την ομάδα αίματος του κάθε ανθρώπου και βασίζεται στις τροφές που ταιριάζουν στην κάθε ομάδα αίματος χωριστά. Οι 4 ομάδες αίματος είναι Α, Β, Ο και ΑΒ.  Σύμφωνα με τον γιατρό Peter J. D’ Adamo, οι τροφές που βελτιώνουν την υγεία μας διαφέρουν ανάλογα με την ομάδα αίματος.  Η ομάδα αίματος μπορεί να κάνει φανερή την προδιάθεσή του σε πολλές ασθένειες και να ορίσει την επιλογή ενός συγκεκριμένου διατροφικού προγράμματος ή μιας συγκεκριμένης άσκησης.

Ο γιατρός Peter J. D’ Adamo κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα μετά από πάρα πολλές έρευνες, συνεχίζοντας τις μελέτες του επίσης ειδικού γιατρού και πατέρα του, James D’ Adamo. Χάρη στον πατέρα του υιοθέτησε τη λογική «κάτι που κάνει κακό σε ένα άτομο μπορεί να κάνει καλό σε ένα άλλο». Έτσι διαχώρισε τους ασθενείς του με βάση την ομάδα αίματος τους και παρατηρούσε τις αντιδράσεις τους. Το συμπέρασμα ήταν ότι σε κάποιες τροφές υπάρχουν άτομα που αντιδρούσαν θετικά ενώ άλλα άτομα με διαφορετική ομάδα αίματος αντιδρούσαν αρνητικά. Αυτό οφείλεται στο ότι οι τροφές περιέχουν ειδικές ενώσεις, τις λεκτίνες. Οι λεκτίνες είναι όμοιες με τα αντιγόνα του ανθρώπου. Καταναλώνοντας μια τροφή με λεκτίνες που δεν είναι συμβατές με την ομάδα αίματος μας, ο οργανισμός μας τις αντιμετωπίζει ως ξένες και προσπαθεί να τις εξουδετερώσει. Οι τροφές που δεν είναι συμβατές με την ομάδα αίματος μας, επιβραδύνουν τον μεταβολισμό, δυσκολεύουν την πέψη, δημιουργούν προβλήματα των ορμονών έχουμε δηλαδή ανισορροπία ορμονών. Αυτός είναι ο λόγος που η δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος θα μας βοηθήσει να χάσουμε περισσότερο βάρος.


Η ομάδα αίματος ΑΒ έχει ηλικία μικρότερη των χιλίων ετών, είναι σπάνια (2-4% του παγκόσμιου πληθυσμού), και βιολογικά πολύπλοκη. Δεν ταιριάζει άνετα με καμία από τις άλλες κατηγορίες. Τα πολλαπλά αντιγόνα κάνουν τα άτομα της ομάδας ΑΒ να μοιάζουν μερικές φορές με εκείνα της ομάδας Α, μερικές φορές με της ομάδας Β, και άλλες φορές σαν ένα συνδυασμό και των δύο.

Για αυτό το λόγο όσοι ανήκουν σε αυτή την ομάδα πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά τόσο τις τροφές της ομάδας Α όσο και της ομάδας Β. Ουσιαστικά οι περισσότερες από τις τροφές που δεν κάνουν καλό στις ομάδες Α και Β συνήθως δεν κάνουν καλό ούτε και στην ομάδα ΑΒ.

Οι καλύτερες τροφές για πρόσληψη βιταμίνης C για τα άτομα τη ομάδας ΑΒ: βατόμουρα, κεράσια γκρέιπφρουτ, λεμόνι, ανανάς, μπρόκολα

Τροφές που ωφελούν την ομάδα αίματος ΑΒ

Από όσπρια: φακές, κόκκινα φασόλια.
Από χορταρικά: Παντζάρια, μπρόκολο, κουνουπίδι, σέλινο, αγγούρι, ραδίκια, μελιτζάνες, γλυκοπατάτες, μαϊντανός.
Από φρούτα: κεράσια, σύκα, σταφύλια, ακτινίδια, ανανάς, δαμάσκηνα.
Από χυμούς: Λάχανο, καρότο, σέλινο, κεράσι, σταφύλι.

Από ξηρούς καρπούς: Φιστίκια (και φυστικοβούτυρο), καρύδια.
Από δημητριακά: κεχρί, βρόμη, ρύζι 
Από έλαια: ελαιόλαδο
Από κρεατικά: αρνί, λαγός, γαλοπούλα.
Από ψάρικα: τόνος, μπακαλιάρος, πέστροφα, σολομός, μπαρμπούνι, σαρδέλες.
Από γαλακτοκομικά: τυρί κρέμα, φέτα, τυρί και γάλα κατσίκας, κεφίρ, γιαούρτι.

Ουδέτερες τροφές

Από όσπρια: πράσινα και άσπρα φασόλια, μπιζέλια, φακές.
Από χορταρικά: σπαράγγια, κρεμμύδια, σπανάκι, ντομάτα, μαρούλι, ρόκα, λάχανο, καρότο, αντίδια, πράσα, μπάμιες, πατάτες, κολοκύθα, γλιστρίδα, κολοκυθάκια.
Από φρούτα: μήλα, βερίκοκα, πεπόνι, νεκταρίνια, ροδάκινα, αχλάδια, φράουλες, μανταρίνια.
Από χυμούς: μήλο, βερίκοκο, αγγούρι, γκρέιπφρουτ, ανανάς, δαμάσκηνο, νερό με λεμόνι.
Από ξηρούς καρπούς: αμύγδαλα, φιστίκια βραζιλίας, κάσιους.
Από δημητριακά: κριθάρι, σιτάρι
Από έλαια: λινέλαιο, φιστικέλαιο, μουρουνέλαιο.
Από γαλακτοκομικά: τυρί τσένταρ, γάλα 2%, τυρόγαλα.
Από κρεατικά: συκώτι φασιανός.
Από ψαρικά: χαβιάρι, μύδια, γόπες, γλώσσα, καλαμάρι, ξιφίας.

Τροφές προς αποφυγή

Από όσπρια: φάβα, ρεβίθια, φασόλια, μαυρομάτικα. 
Από χορταρικά: αγκινάρες, γίγαντες, πιπεριές, ραπανάκια.
Από δημητριακά: φαγόπυρο, καλαμπόκι.
Από φρούτα: μπανάνες, καρύδα, πορτοκάλι, λωτός, ρόδια.
Από χυμούς: πορτοκάλι
Από ξηρούς καρπούς: Φουντούκια, κολοκυθόσποροι, σουσάμι (και ταχίνι).
Από λίπη: αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο, σησαμέλαιο, ηλιέλαιο.
Από γαλακτοκομικά: ροκφόρ, φρέσκο βούτυρο, ξινόγαλο, παρμεζάνα, παγωτό, ολόπαχο γάλα.
Από κρεατικά:  μπέικον, βοδινό, κοτόπουλο, πάπια, ζαμπόν, χοιρινό, ελάφι, πέρδικες, μοσχάρι.
Από ψαρικά: αστακός, χταπόδι, γαρίδες, καπνιστός σολομός.
Παχαίνει την ομάδα αίματος ΑΒ: κόκκινο κρέας, μαύρα φασόλια, καλαμπόκι, σιτάρι.
Αδυνατίζει την ομάδα αίματος ΑΒ: ψάρια, γαλακτοκομικά, πράσινα λαχανικά, ανανάς.


Όσοι ανήκουν στην ομάδα Α θα πρέπει να μειώσουν στο ελάχιστο τροφές ζωικής προέλευσης και ιδιαίτερα το κρέας. Αντιθέτως αυτή η ομάδα αίματος αντιδρά πολύ καλά στους υδατάνθρακες και στα προϊόντα σόγιας.


Η κατανάλωση κρέατος δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3 φορές ανά βδομάδα. Οι προτιμότερες τροφές από κρέας είναι το κοτόπουλο και η γαλοπούλα. Από ψάρια μπορούμε να τρώμε έως και 4 φορές την βδομάδα. Πηγές ψαριών: μπακαλιάρος, σαρδέλα, σολομός, μπαρμπούνι, πέστροφα, σαλιγκάρια

Τροφές που ωφελούν την ομάδα αίματος Α

Από όσπρια: φακές, κόκκινα, μαύρα και μαυρομάτικα φασόλια 
Από χορταρικά: αγκινάρες, αντίδια, βλαστάρια αλφάλφα, φύλλα παντζαριών, μπρόκολα, καρότα, ακτινίδια, ραδίκια, σκόρδο, πράσα, μαρούλια, μπάμιες, κρεμμύδια, μαϊντανός, κολοκύθα, σπανάκι, τζίντζερ, σέσκουλα
Από δημητριακά: αμάραντος και φαγόπυρο
Από φρούτα: σύκα, κεράσια, βερίκοκα, ανανάς, φρέσκα δαμάσκηνα, γκρέιπφρουτ, λεμόνια
Από χυμούς: βερίκοκο, καρότο, σέλινο, κεράσι, γκρέιπφρουτ, ανανάς, δαμάσκηνο, νερό με λεμόνι

Από ξηρούς καρπούς:  φιστίκια, κολοκυθόσποροι
Από λίπη: λινέλαιο, ελαιόλαδο, φυστικοβούτυρο
Προϊόντα σόγιας: μπορείτε να αντικαταστήσετε τα γαλακτοκομικά με γάλα και τυρί σόγιας

Ουδέτερες τροφές

Από όσπρια: κουκιά, άσπρα φασόλια, μπιζέλια
Από χορταρικά: ρόκα, σπαράγγια, αβοκάντο, παντζάρια, κουνουπίδι, σέλινο, καλαμπόκι, αγγούρια, αντίδια, σινάπι, κρεμμυδάκια, ραπανάκια, λαχανάκια Βρυξελλών, κολοκύθια, κάρδαμο
Από δημητριακά: κριθάρι, κεχρί, βρόμη (κουάκερ), ακατέργαστο ρύζι.
Από φρούτα: μήλα, χουρμάδες, σταφύλια, ακτινίδια, πεπόνι, καρπούζι, ροδάκινα, νεκταρίνια, αχλάδια, λωτοί, ρόδια, φραγκόσυκα, φράουλες.
Από χυμούς: μήλο, λάχανο, αγγούρι, σταφύλι, μαϊντανός, σπανάκι, ραδίκι, παντζαρόφυλλο, σέσκουλο
Από ξηρούς καρπούς: αμύγδαλα, κάστανα, φουντούκια, σουσάμι, ταχίνι, ηλιόσποροι, καρύδια
Από έλαια: μουρουνέλαιο
Από γαλακτοκομικά: φέτα, τυρί κατσίκας, γάλα κατσίκας, κεφίρ, γιαούρτι

Τροφές προς αποφυγή

Από όσπρια: ρεβίθια, φασόλια γίγαντες
Από χορταρικά: λάχανο, μελιτζάνες, μανιτάρια, πράσινες πιπεριές, καυτερές πιπεριές, πατάτες, ντομάτες, γλυκοπατάτα
Από δημητριακά: σιτάρι, φαρίνες, ψωμί σιταρένιο, μακαρόνια
Από φρούτα: μπανάνα, μανταρίνι, καρύδα, πεπόνι, παπάγια
Από χυμούς: πορτοκάλι, ντομάτα, παπάγια
Από ξηρούς καρπούς: κάσιους, φιστίκια Αιγίνης
Από έλαια: καλαμποκέλαιο, βαμβακέλαιο, φιστικέλαιο, σουσαμέλαιο
Από γαλακτοκομικά: τυρί τσένταρ, ροκφόρ, κότατζ, βούτυρο, παγωτά, γάλα
Από κρεατικά: μπέικον, βοδινό, πάπια, χήνα, αρνί, συκωτάκια, χοιρινό, ζαμπόν, λαγός 
Από ψαρικά: αντσούγια, χαβιάρι, μύδια, καβούρια, αστακός, χταπόδι, γαρίδες, καλαμάρια.

Παχαίνει την ομάδα Α: κρέας, γαλακτοκομικά, σιτάρι (σε μεγάλες ποσότητες), φασόλια.
Αδυνατίζει την ομάδα Α: φυτικά έλαια, προϊόντα σόγιας, λαχανικά, ανανάς.


Τα άτομα που ανήκουν σε αυτή την ομάδα αίματος έχουν ισχυρότατο πεπτικό σύστημα. Αυτό βοηθά και επεξεργάζεται εξίσου καλά τόσο τις πρωτεΐνες όσο και τους υδατάνθρακες. Επίσης όπως και στην ομάδα αίματος Ο τα άτομα της Β έχουν και αυτά ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Το αρνητικό των ατόμων αυτής της ομάδας είναι ότι έχουν προδιάθεση στο στρες, σε ψυχολογικές διαταραχές και σε διάφορες χρόνιες παθήσεις.

Μπορούν να τρώνε άφοβα τα άτομα της Β ομάδας κρεατικά, γαλακτοκομικά και οπωρικά. Ακόμα και η κατανάλωση τυριού σε περίοδο δίαιτας δεν θα σας προσθέσει βάρος. Ευεργετικές τροφές είναι τα αυγά τα οποία βοηθούν στο χάσιμο βάρους για τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα αυτή.

Τροφές που ωφελούν την ομάδα αίματος Β

Από όσπρια: κοκκινοφάσολα, γίγαντες, ξερή σόγια.
Από χορταρικά: παντζάρια, μπρόκολο, κουνουπίδι, κόκκινο και άσπρο λάχανο, καρότα, μελιτζάνες, μαϊντανός, πράσινες - κόκκινες και καυτερές πιπεριές, γλυκοπατάτες.
Από φρούτα: μπανάνες, σταφύλια, ανανάς, δαμάσκηνα.
Από χυμούς: προσθέστε τους αργότερα. Τώρα προτιμήστε ένα χυμό με μαρούλι, καρότο, μήλο, μαϊντανό.

Από ξηρούς καρπούς: αποφύγετέ τους στην αρχή.
Από έλαια: ελαιόλαδο
Από κρεατικά: , 1 φορά την εβδομάδα αρνί ή κατσίκι, αρνί, λαγός, ελάφι, κατσίκι.
Από ψάρικα: στην αρχή 3 φορές την εβδομάδα μικρά ψάρια της εποχής, Σαρδέλα, πέστροφα, γλώσσα, χαβιάρι
Από γαλακτοκομικά: προσθέστε τα μετά τον πρώτο μήνα. Φέτα, τυρί και γάλα κατσίκας, γιαούρτι με φρούτα, παγωτό γιαουρτιού.

Ουδέτερες τροφές

Από όσπρια: φάβα, μπιζέλια, φασόλια.
Από χορταρικά: ρόκα, σπαράγγια, σέλινο, αγγούρι, ραδίκι, άνηθος, αντίδια, σκόρδο, τζίντζερ, ρέβες, πράσα, μαρούλια, μανιτάρια, μπάμιες, κρεμμύδια, πατάτες, φύκια, σπανάκι, κολοκύθια, λάχανα, γλιστρίδα.
Από φρούτα: μήλα, βερίκοκα, ούρα, κεράσια, χουρμάδες, σύκα, γκρέιπφρουτ, ακτινίδια, λεμόνια, πεπόνια, καρπούζι, νεκταρίνι, ροδάκινα, αχλάδια, πορτοκάλια, μανταρίνια, βατόμουρα, φράουλες.
Από χυμούς: μήλο, βερίκοκο, καρότο, σέλινο, κεράσι, αγγούρι, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, δαμάσκηνο, νερό με λεμόνι.
Από ξηρούς καρπούς: αμύγδαλα, κάστανα, βραζιλιάνικα καρύδια.
Από έλαια: λινέλαιο, μουρουνέλαιο.
Από γαλακτοκομικά: μυζήθρα, βούτυρο, τυρί τσένταρ, γάλα.
Από κρεατικά: βοδινό, συκώτι, φασιανός, γαλοπούλα, μοσχάρι.
Από ψαρικά: τόνος, μπαρμπούνι, γόπες, λυθρίνια, καλαμάρι, ξιφίας

Τροφές προς αποφυγή

Από όσπρια: μαύρα φασόλια, ρεβίθια, φακές, μαυρομάτικα. 
Από χορταρικά: ραπανάκια, ντομάτες, αγκινάρες, αβοκάντο, κολοκύθα.
Από δημητριακά: κριθάρι, φαγόπυρο, καλαμποκάλευρο, σίκαλη, σιτάρι.
Από φρούτα: λωτός, ρόδια, φραγκόσυκα.
Από χυμούς: μήλο, λάχανο, πορτοκάλι
Από ξηρούς καρπούς: κάσιους, φουντούκια, κουκουνάρια, φιστίκια Αιγίνης, κολοκυθόσποροι, σουσάμι, ηλιόσποροι.
Από λίπη: καλαμποκέλαιο, βαμβακέλαιο, φιστικέλαιο, σησαμέλαιο, ηλιέλαιο.
Από γαλακτοκομικά: λιπαρά τυριά, παγωτό, ροκφόρ.
Από κρεατικά:  σαλιγκάρια, πέρκα, μπέικον, κοτόπουλο, πάπια χήνες, ορτύκια, ζαμπόν, χοιρινό.
Από ψαρικά: σολομός, καβούρια, αστακός, μύδια, χταπόδια, γαρίδες
Παχαίνει την ομάδα Β: καλαμπόκι, φακές, ξηροί καρποί, σιτάρι.
Αδυνατίζει την ομάδα Β: πράσινα λαχανικά, κρέας, αβγά, συκώτι.


Η ομάδα αίματος Ο είναι η ομάδα του «κρέατος». Επομένως το διατροφολόγιο τους πρέπει να είναι πλούσιο σε κρέας. Τα άτομα που ανήκουν στην εν λόγω ομάδα διαθέτουν πολύ δυνατό ανοσοποιητικό και πεπτικό σύστημα.

Οι ιδανικότερες τροφές για όσους ανήκουν σε αυτή την ομάδα είναι το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και γενικά τροφές ζωικής πρωτεΐνης σε συνδυασμό με πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Τροφές που ωφελούν την ομάδα αίματος Ο

Από όσπρια: φασόλια μαυρομάτικα
Από χορταρικά: αγκινάρες, μπρόκολο, ραδίκια, πράσα, μαρούλια, μπάμιες, κρεμμύδια, μαϊντανός, σπανάκι
Από φρούτα: σύκα, φρέσκα δαμάσκηνα
Από χυμούς: προτιμήστε πράσινα λαχανικά και με μέτρο μαύρο κεράσι, ανανάς, δαμάσκηνα

Από ξηρούς καρπούς:  καρύδια, κολοκυθόσποροι
Από έλαια: λινέλαιο, ελαιόλαδο
Από κρεατικά: βοδινό, αρνί, συκώτι, μοσχάρι
Από ψάρικα: μπακαλιάρος, μπαρμπούνι, ξιφίας, γλώσσα, ρέγγα, σκουμπρί

Ουδέτερες τροφές

Από όσπρια: φασόλια, φάβα, ρεβίθια, γίγαντες, μπιζέλια
Από χορταρικά: ρόκα, σπαράγγια, παντζάρια, καρότα, σέλινο, κόλιαντρο, αγγούρια, άνηθος, αντίδια, μαρούλια, κρεμμύδια, πράσινες πιπεριές, ραπανάκια, κολοκύθια, ντομάτες
Από δημητριακά: κριθάρι, κεχρί, ακατέργαστο ρύζι
Από φρούτα: μήλα, βερίκοκα, μπανάνες, κεράσια, χουρμάδες, γκρέιπφρουτ, σταφύλια, ακτινίδια, λεμόνια, πεπόνι, καρπούζι, νεκταρίνια, ροδάκινα, αχλάδια, λωτός, ανανάς
Από χυμούς: βερίκοκο, καρότο, σέλινο, αγγούρι, σταφύλι, γκρέιπφρουτ, παπάγια, ντομάτα, λεμόνι
Από ξηρούς καρπούς: αμύγδαλα, φουντούκια, κουκουνάρια, σουσάμι, ηλιόσποροι, ταχίνι
Από έλαια: σησαμέλαιο, μουρουνέλαιο
Από γαλακτοκομικά: βούτυρο, φέτα, κατσικίσιο τυρί, γάλα
Από κρεατικά: κοτόπουλο, πάπια, λαγός, γαλοπούλα, 
Από ψαρικά: τόνος, μύδια, γαρίδες, γόπες, καλαμάρια. 

Τροφές προς αποφυγή

Από όσπρια: φακές
Από χορταρικά: λάχανο κόκκινο και πράσινο, κουνουπίδι, καλαμπόκι, μελιτζάνες, μανιτάρια, βρούβες, πατάτες. 
Από δημητριακά: καλαμπόκι, βρόμη, σιτάρι, ψωμί σταρένιο
Από φρούτα: ινδική καρύδα, μαύρα βατόμουρα, πεπόνι ισραηλιτικό, πορτοκάλια, φράουλες, μανταρίνια
Από χυμούς: μήλο, λάχανο, πορτοκάλι
Από ξηρούς καρπούς: κάσιους, φιστίκια
Από λίπη: αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο, φιστικέλαιο, φυστικοβούτυρο
Από γαλακτοκομικά: ροκφόρ, γκούντα, παγωτό, κεφίρ, κατσικίσιο γάλα, γιαούρτι
Από κρεατικά: μπέικον
Από ψαρικά: σολομός καπνιστός, χταπόδι

Παχαίνει την ομάδα Ο: γλουτένη σταριού, καλαμπόκι, φασόλια, φακές, λάχανο, κουνουπίδι, φύλλα σιναπιού. 
Αδυνατίζει την ομάδα Ο: Φύκια, θαλασσινά, ιωδιωμένο αλάτι, συκώτι, κόκκινο κρέας, κατσαρό λάχανο, σπανάκι, μπρόκολο

Αναρτήθηκε από: Στεργάτος Σαράντης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής &Αθλητισμού Α.Π.Θ. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα αποτελέσματα από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 2012 KICK BOX

KICK BOXING